“Εκεί στη ρίζα του αμπελιού βλασταίνει ο πόθος και γυρνάει η ζωή τους κύκλους της, κύκλους φεγγαριών και κύκλους του ήλιου.”
Ν. Ζερβονικολάκης
Ανηφορίζοντας τα σκαλάκια του χωριού, λίγο πάνω από τον Τριπόταμο, το βλέμμα χάνεται ατενίζοντας, προς νότο, το νησιωτικό σύμπλεγμα της Δήλου. Προς βορά όμως, εκεί, κάτω από το επιβλητικό Εξώμβουργο, κάτω από το θεσμοφόριο της Δήμητρας, της ιδεατής ανθρωπόμορφης θεότητας της καλλιέργειας, της ελεύθερης βλάστησης, του εδάφους και της γονιμότητας, δεσπόζει το αμπελοτόπι μας.
Το 2011, ο Θεόδωρος Κοσμόπουλος, σύζυγος της Ουρανίας Διαμαντοπούλου, εκπληρώνοντας τη βαθιά επιθυμία του να ασχοληθεί με τη γη, ξεκίνησε την αναγέννηση των παλαιών αμπελώνων, με την τοπωνυμία Άνω και Κάτω Αμπέλι, που βρίσκονταν σε έκταση της ιδιοκτησίας του, στην πλαγιά του Τριπόταμου. Στο αμπελοτόπι των 8 στρεμμάτων, σήμερα είναι φυτεμένα περίπου 6000 πρέμνα, που τα φροντίζει καθημερινά με αγάπη και μεράκι.
Το αμπελοτόπι διατρέχουν από άκρη σ’ άκρη έντεκα επίπεδες, χειροποίητες, πέτρινες “πεζούλες”, μέρος της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του τόπου. Ο νότιος προσανατολισμός και η τοπογραφία του, επιτρέπουν την ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εξασφαλίζοντας την υγιή ανάπτυξη των φυτών. Οι καλλιεργούμενες οινοποιήσιμες ποικιλίες είναι ελληνικές, με παράδοση βάθους χρόνου στις Κυκλάδες. Οι ερυθρές ποικιλίες είναι το Μαυροτράγανο και το Μαυροθήρικο και η λευκή είναι το Ασύρτικο.
Ο κύκλος εργασιών στο αμπελοτόπι ανοίγει το μήνα Φεβρουάριο, με το χειμερινό κλάδεμα της αμπέλου και τις νέες φυτεύσεις. Η περίοδος αυτή ξεκινάει με την εορτή του Αγίου Τρύφωνος (1η Φεβρουαρίου), προστάτη των αμπελουργών, οπότε και το χωριό του Τριπόταμου εορτάζει, με τους κατοίκους του να ανοίγουν τα σπίτια τους, προσφέροντας άφθονο τοπικό οίνο και παραδοσιακούς μεζέδες. Ακολουθεί το όργωμα του αμπελώνα και η φροντίδα των φυτών, όσο προχωράμε προς την περίοδο της βλάστησης, το μήνα Μάρτιο. Τους επόμενους μήνες υπάρχει καθημερινή παρακολούθηση τους, προλαμβάνοντας ή καταπολεμώντας τις τυχόν ασθένειες και φροντίζοντας για την υγιή ανάπτυξή τους. Τον Ιούλιο, όπου ξεκινάει η περίοδος του περκασμού, διαρκείς έλεγχοι των σακχάρων και των οξέων, μας ορίζουν την ημερομηνία του τρύγου, ο οποίος συνήθως γίνεται περί το τέλος Αυγούστου. Το Σεπτέμβρη αρχίζει και πάλι η γενική φροντίδα στο αμπελοτόπι, περιμένοντας το νέο κύκλο ζωής του, που θα φέρει και τη νέα σοδειά.
Ελάτε να περπατήσετε ανάμεσα στα κλήματα, βαδίζοντας στα χνάρια του αμπελουργού, να γνωρίσετε το αμπέλι, να βιώσετε τις αμπελουργικές εργασίες, όλες τις εποχές του χρόνου και να γευτείτε το σταφύλι την περίοδο του τρυγητού. Το σούρουπο θα χαλαρώσετε στο μαγευτικό περιβάλλον του αμπελώνα μας, με το θρόισμα των κλημάτων να σας κρατάει συντροφιά, απολαμβάνοντας το δοκιμαστικό μας οίνο, συνοδευόμενο από χειροποίητα παραδοσιακά εδέσματα, με θέα την Αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα και το νησιωτικό σύμπλεγμα της Δήλου.